Składniki: 1 kg słoniny 4 duże cebule 4 duże jabłka (proporcje można zmieniać wg uznania) sól, pieprz, zioła (dowolne- mogą być też prowansalskie) Pokroić słoninę, usmażyć w garnku, pod koniec dodać pokrojone drobno cebule, posmażyć do zeszklenia, a potem dodać…
Pychotka
Składniki: ciasto- 50 dag mąki 1 margaryna 15 dag cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 15 g proszku do pieczenia 4 żółtka, 1 łyżka octu, szczypta soli masa- 1 margaryna, pół litra mleka, 1 opakowanie karpatki oryginalnej ;; piana- (4…
Placek z jabłkami przekładany masą orzechową:
Składniki: ciasto -60 dag mąki 1 i pół kostki margaryny (palmy) pół szklanki kwaśnej śmietany, 6żółtek 15 dag cukru 15 g proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy szczypta soli, łyżka octu masa orzechowa- 1 margaryna , więcej jak pół szklanki…
Ciasteczka orzechowo-lniane
Składniki: 4 jaja, 15 dag cukru, 1,5-2 szklanek mielonych orzechów, 200 g mielonego siemienia, 2 szklanki lnu całego, 3-4 łyżki miodu. Ubić 4 białka, wsypać ok. 15 dag cukru, a następnie żółtka. Do tego wsypać ok. 1,5–2 szklanek mielonych orzechów,…
Chleb z ziarnami
Do garnka wsypać 8 łyżek płatków owsianych, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczkę soli (czubatą), 7 dag drożdży, garść mąki To zalać 4 szklankami ciepłej wody, wymieszać i zostawić na 0,5 godziny aż płatki spęcznieją (przykryć pokrywką i ręcznikiem). Następnie do…
Pieróg z kaszy gryczanej
Składniki: ciasto: 5 dag drożdży, 1 szkl. ciepłego mleka, 10 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, sól, cukier, mąki ile zabierze; farsz: ok. 2 kg ziemniaków, 3 szkl. kaszy gryczanej, 25 dag sera białego, cebula, tłuszcz, sól i pieprz. Ugotować…
Zupa wigilijna z kaszą gryczaną i grzybami
W moim rodzinnym domu jak i obecnym ta zupa podawana jest w wigilię bezpośrednio po barszczu czerwonym z uszkami. Składniki: ok. 5 -10 dag suszonych grzybów, 4 łyżki kaszy gryczanej, 1duża cebula, łyżka masła, 3 łyżki oleju lnianego, sól, pieprz,…
Pleśniak – placek kruchy z bakaliami
Składniki: 1 margaryna palma, 3 szkl. mąki, 15 dag cukru pudru i 20 dag cukru kryształu, 4 duże jajka, 15 g proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, słoiczek dżemu (najlepiej wiśniowego), szczypta soli, bakalie (orzechy krojone, kokosy, migdały, rodzynki….) Zagnieść…
Ciasto półfrancuskie
Sprawdzony i bardzo praktyczny przepis! Składniki: 1 margaryna palma, szklanka kwaśnej śmietany, 3 szkl. mąki, szczypta soli. Posiekać mąkę z margaryną i szczyptą soli, następnie dodać szklankę mocno kwaśnej(najlepiej swojskiej śmietany) i zagnieść lekko. Następnie kilka razy przewałkować składając na…
Barszcz ukraiński
Przepis pochodzi od rodziny męża z okolic dalekiego Dniepropietrowska. Składniki: kości na wywar, 2 buraki ćwikłowe, warzywa (marchew, pietruszka, por, seler, brokuł, cukinia, papryka, cebula, czosnek, kapusta, ziemniaki i in.) fasola, pomidory lub zimą przecier, śmietana, tłuszcz wg, uznania (np.…