W moim rodzinnym domu jak i obecnym ta zupa podawana jest w wigilię bezpośrednio po barszczu czerwonym z uszkami.
Składniki:
- ok. 5 -10 dag suszonych grzybów,
- 4 łyżki kaszy gryczanej,
- 1duża cebula,
- łyżka masła,
- 3 łyżki oleju lnianego,
- sól,
- pieprz,
- 3 l wody.
Rano namoczyć suszone grzyby (najlepiej prawdziwki), a koło południa gotować je ok. 10 minut ze szczyptą soli. Następnie pokroić grzyby w kostkę i poddusić z cebulą na maśle, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać oleju. Zagotować wodę, wsypać kaszę gryczaną, po ok. 10 min dodać grzyby z cebulą, dolać wywar z gotowanych grzybów, doprawić jeszcze do smaku i chwilę trzymać na małym ogniu. Ma być średnio gęsta.