Nad Sanem

Barszcz ukraiński

Przepis pochodzi od rodziny męża z okolic dalekiego Dniepropietrowska.

Składniki:

  • kości na wywar,
  • 2 buraki ćwikłowe,
  • warzywa (marchew, pietruszka, por, seler, brokuł, cukinia, papryka, cebula, czosnek, kapusta, ziemniaki i in.)
  • fasola,
  • pomidory lub zimą przecier,
  • śmietana,
  • tłuszcz wg, uznania (np. olej, słonina)

Pokroić wszystkie warzywa w cienkie paski o długości ok. 2 cm (tak by nie spadały z łyżki podczas jedzenia). Zagotować ok. 5 litrów wywaru z kości dodając pokrojone w paski buraki z dodatkiem soli. Gotuje się do momentu aż buraki stracą kolor, następnie połowę warzyw wrzucamy do wywaru, a drugą część dusimy na dużej patelni. Gdy będą miękkie dodajemy na patelnię gęstą śmietanę, pieprz i inne przyprawy, przecier lub obrane ze skórki pomidory – zagotowujemy i wkładamy do garnka. Jednocześnie wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w grubą kostkę oraz ugotowaną fasolę. Gotujemy jeszcze wszystko razem ok. 10 min. dodając zieloną pietruszkę, seler, koper i doprawić jeśli będzie potrzeba. W tamtych stronach barszcz jest syty (dodaje się dużo skwarków) a ma kolor zupy pomidorowej i tym się m. in. różni od barszczu gotowanego u nas.