Nad Sanem

Ciasteczka orzechowo-lniane

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 15 dag cukru,
  • 1,5-2 szklanek mielonych orzechów,
  • 200 g mielonego siemienia,
  • 2 szklanki lnu całego,
  • 3-4 łyżki miodu.

Ubić 4 białka, wsypać ok. 15 dag cukru, a następnie żółtka. Do tego wsypać ok. 1,5–2 szklanek mielonych orzechów, 200 g mielonego siemienia, ok. 2 szklanki lnu całego oraz 3-4 łyżki miodu. Wymieszać łyżką i rękami formować małe okrągłe ciasteczka.
Piec w temp. 170 stopni Celsjusza 10 – 15 minut. Przykryć folią lub ściereczką aby nie stwardniały.
Przepis pochodzi okolic Gorlic, a sięga czasów sprzed I wojny światowej. Wykonywane były wyłącznie z produktów własnego gospodarstwa.

Smacznego!