Nad Sanem

Pieróg z kaszy gryczanej

Składniki:
ciasto:

  • 5 dag drożdży,
  • 1 szkl. ciepłego mleka,
  • 10 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • cukier,
  • mąki ile zabierze;

farsz:

  • ok. 2 kg ziemniaków,
  • 3 szkl. kaszy gryczanej,
  • 25 dag sera białego,
  • cebula,
  • tłuszcz,
  • sól i pieprz.

Ugotować ziemniaki w dużej ilości wody, gdy będą miękkie podusić, zasypać kaszą gryczaną i trzymać na małym ogniu ok. 15 min. (tak robiono dawniej i było smaczniej). Obecnie gotuję kaszę na sypko, osobno gotuję ziemniaki i po uduszeniu mieszam je razem, dodaję ser i cebulkę usmażoną na dowolnym tłuszczu (mogą być nawet skwarki) doprawiam solą i pieprzem.

Na stolnicę wysypuję ok. 1 kg mąki, robię dołek i daję wszystkie składniki, robię ciasto jak na pierogi. Większą część ciasta wykładam na brytfannę, na to rozprowadzam farsz, smaruję białkiem i na to wykładam cienką warstwę ciasta, smaruję na koniec roztrzepanym jajkiem . Wkładam do gorącego piekarnika (ok.180 stopni C) i piekę ok 40 min. (Dobrze jeśli farsz przygotujemy ciepły – wtedy ładniej rośnie ciasto).

Można też zrobić w formie malutkich drożdżówek: ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, nałożyć kaszę, złożyć w dowolny kształt, posmarować białkiem, posypać np. kminkiem i piec