Składniki:
- ciasto -60 dag mąki
- 1 i pół kostki margaryny (palmy)
- pół szklanki kwaśnej śmietany, 6żółtek
- 15 dag cukru
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli, łyżka octu
- masa orzechowa- 1 margaryna , więcej jak pół szklanki mleka, 3 duże łyżki cukru, 2 szklanki mielonych orzechów
- jabłka (ugotowane w lekkim syropie)
- piana -6 białek, 20 dag cukru, 15 dag kokosów.
Wysiekać mąkę z margaryną, cukrem, proszkiem i solą a następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto- podzielić je na pół. Z tego upiec 2 placki jednocześnie. (Temp. 180 stopni, ok. 45 minut)
Warstwy: ciasto, bułka tarta, jabłka, cynamon, piana, ciasto.
Następnie zrobić masę: utrzeć margarynę z dużym kieliszkiem spirytusu, a potem stopniowo dodawać zaparzone orzechy (wrzucić do wrzącego mleka, wyłączyć gaz i wymieszać).
Na koniec przełożyć oba placki masą.