Nad Sanem

Chleb z ziarnami

p1080220m

Do garnka wsypać

  • 8 łyżek płatków owsianych,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczkę soli (czubatą),
  • 7 dag drożdży,
  • garść mąki

To zalać 4 szklankami ciepłej wody, wymieszać i zostawić na 0,5 godziny aż płatki spęcznieją (przykryć pokrywką i ręcznikiem).

Następnie do garnka wsypać:

  • 1 kg zwykłej mąki,
  • 15-20 dag ziaren słonecznika,
  • ½ szklanki siemienia lnianego,
  • 1 łyżkę ziarnistego kminku

wymieszać, nałożyć do dwóch keksówek i włożyć do zimnego piekarnika. Po 5 minutach włączyć piekarnik.
Piec w temp. 190-200 stopni C ok. 1 godz.
Po upieczeniu posmarować wodą i przykryć ściereczką.