Nad Sanem

Ciasto półfrancuskie

DSC_0543m

Sprawdzony i bardzo praktyczny przepis!

Składniki:

  • 1 margaryna palma,
  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • 3 szkl. mąki,
  • szczypta soli.

Posiekać mąkę z margaryną i szczyptą soli, następnie dodać szklankę mocno kwaśnej(najlepiej swojskiej śmietany) i zagnieść lekko. Następnie kilka razy przewałkować składając na pół ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić na 2- 3 godz. Ja z 1 litra śmietany robię 4 porcje i wkładam ciasto do zamrażarki –wyjmuję gdy zapowiedzą się np. goście. Po rozmrożeniu wałkuje się na grubość ok. 3-4 mm i kroi na kwadraty, składa się wkładając nadzienie na trójkąt lub prostokąt, a po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Z tego ciasta można zrobić: paluszki słone, kapuśniaczki, można wypełnić mięsem lub kaszą gryczaną, wtedy posypuje się kminkiem. Jeśli na słodko to np. po kolei: kokos, na to jabłko i posypujemy cukrem (lub dajemy dżem), można posypać krojonymi orzechami, lukrem itp.

Smacznego!