Nad Sanem

Pleśniak – placek kruchy z bakaliami

DSC_0634m

Składniki:

  • 1 margaryna palma,
  • 3 szkl. mąki,
  • 15 dag cukru pudru i 20 dag cukru kryształu,
  • 4 duże jajka,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • słoiczek dżemu (najlepiej wiśniowego),
  • szczypta soli,
  • bakalie (orzechy krojone, kokosy, migdały, rodzynki….)

Zagnieść ciasto z: mąki, margaryny, 4 żółtek, cukru pudru, proszku do piecz. i szczypty soli. Następnie odłożyć do lodówki garść ciasta, pozostałą część podzielić na pół i do jednej dodać kakao (włożyć ciasto ciemne na ok. pół godz. do lodówki).
Na blaszkę kolejno kładziemy: rozwałkowane ciasto białe, na to dżem, który posypujemy kokosem, następnie ucieramy na grubej tarce ciasto ciemne i posypujemy je bakaliami. Teraz ubijamy sztywną pianę z 4 białek, cukru kryształu i wykładamy równo na bakalie. Na koniec ucieramy garść ciasta białego.
Pieczemy w temp. maks. 170 stopni C ok 30 min. a następnie zmniejszamy temp. do ok. 140 stopni i suszymy ok. 30 min.