Składniki:
- ciasto- 50 dag mąki
- 1 margaryna
- 15 dag cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 15 g proszku do pieczenia
- 4 żółtka, 1 łyżka octu, szczypta soli
- masa- 1 margaryna, pół litra mleka, 1 opakowanie karpatki oryginalnej ;;
- piana- (4 białka, 15 dag cukru);
- a także spirytus;; powidło;; 20 dag orzechów krojonych.
Zagnieść ciasto, wyłożyć na dwie blaszki, posypać bułką tartą, posmarować dowolnym powidłem, wyłożyć pianę i posypać krojonymi orzechami. Piec placki jednocześnie ok. 30 minut w temp, 170 stopni.
Ugotować masę karpatkową wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Utrzeć margarynę ze spirytusem i dodawać po łyżce budyń. Potem przełożyć placki masą.