Nad Sanem

Pychotka

DSC_0537m 

Składniki:

  • ciasto- 50 dag mąki
  • 1 margaryna
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 4 żółtka, 1 łyżka octu, szczypta soli
  • masa- 1 margaryna, pół litra mleka, 1 opakowanie karpatki oryginalnej ;;
  • piana- (4 białka, 15 dag cukru);
  • a także spirytus;; powidło;; 20 dag orzechów krojonych.

Zagnieść ciasto, wyłożyć na dwie blaszki, posypać bułką tartą, posmarować dowolnym powidłem, wyłożyć pianę i posypać krojonymi orzechami. Piec placki jednocześnie ok. 30 minut w temp, 170 stopni.
Ugotować masę karpatkową wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Utrzeć margarynę ze spirytusem i dodawać po łyżce budyń. Potem przełożyć placki masą.